Część osób skarży się na niemożność spożywania mleka bez doświadczania nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak niestrawność. To właśnie z myślą o nich stworzono mleko bez laktozy. Wcześniej było ono głównie dostępne w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, natomiast od jakiegoś czasu obserwuje się, że ogólnodostępne supermarkety czy nawet mniejsze sklepiki decydują się na wprowadzenie go na stałe do swoich asortymentów.

Okazuje się, że sięga po nie wiele osób, których problem nietolerancji laktozy w ogóle nie dotyczy. Czy zatem mleko bezlaktozowe jest w jakikolwiek sposób lepsze od tego zwykłego, czy raczej jego popularność to kwestia mody?

Laktaza zamiast laktozy

Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy – enzymu wytwarzanego przez jelito cienkie. Laktaza jest niezbędna do trawienia laktozy, aby mogła się ona rozłożyć na cukry proste: glukozę i galaktozę. Przez niedobór laktazy laktoza dostaje się do jelita grubego, a rozkładanie jej przez florę bakteryjną w tamtym miejscu skutkuje dyskomfortem w postaci bólu brzucha, biegunki czy wzdęć. Takie konsekwencje skutecznie odpychają od spożywania zwykłego mleka.

W przypadku mleka bez laktozy do zwykłego mleka dodawana jest sztucznie wytworzona laktaza, przez co laktoza zostaje poprawnie przetworzona i osoba nie odczuwa żadnych nieprzyjemności po spożyciu. Poza dodatkiem laktazy, takiego mleka nie wzbogaca się już innymi składnikami, tak więc pod względem wartości odżywczych jest identyczne i nie zawiera większej wartości odżywczej niż zwykłe mleko. Jest to po prostu sposób dla osób z nietolerancją na normalne spożywanie mleka, nawet w większych ilościach.

Czy to dla wszystkich?

Wszelkie produkty bez laktozy zostały przystosowane do osób z nietolerancją, jednak jeśli czasem ktoś, kto nie ma takiej dolegliwości, kupi je, nic mu się nie stanie. Problemy mogą pojawić się, gdy osoba bez nietolerancji laktozy zacznie pić takie mleko cały czas i zupełnie wyeliminuje ze swojej diety zwykłe mleko i produkty na jego bazie. Może to doprowadzić do nabycia nietolerancji laktozy, do czego raczej nikt nie chce dążyć.

Trzeba też zdawać sobie sprawę z tego, że nawet jeśli ktoś ma częściową nietolerancję laktozy, nie musi całkowicie rezygnować ze spożywania produktów mlecznych i zastępować ich tymi bez laktozy.

Podsumowując, mleko bez laktozy jest świetną opcją dla osób, które nie mogą w ogóle spożywać mleka lub mogą to robić w bardzo ograniczony sposób, a chciałyby móc robić to częściej. Niektórzy sięgają po ten produkt okazjonalnie także dlatego, że jego smak jest delikatnie słodszy niż zwykłego mleka, przez co staje się on dla nich ciekawszym dodatkiem do kawy.